CONVENCIÓ PROGRÀMATICA MUNICIPAL


Acords 12 Assemblea d’EPM. Altafulla octubre 2012


Resolució d’EPM sobre el fet nacional 

 

La realitat nacional de Catalunya, s’expressa a partir d’una llengua, una cultura i les institucions pròpies, que s’han anat desenvolupant al llarg de la seva història. L’existència d’aquesta realitat nacional diferenciada ha estat reconeguda, fins i tot, a l’empara de l’article segon de la Constitució espanyola, referint-se de manera diferenciada a nacionalitats i regions, quan parla del dret a l’autonomia.

 

Catalunya, com a poble, com a nació, com qualsevol altra nació, té dret a l’autodeterminació i té dret a què la seva ciutadania debati i esculli el seu propi model de país, tant des del punt de vista institucional com social, econòmic, cultural, polític i en qualsevol àmbit.

 

La sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2010 sobre l’Estatut de Catalunya aprovat pel Parlament de Catalunya, les Corts espanyoles i referendat pels catalans i catalanes va representar un trencament del marc constitucional, a més de la vulneració de la voluntat del poble de Catalunya, conduint a una confirmació del fracàs de l’encaix de Catalunya en el marc autonòmic constitucional espanyol.

Catalunya té l’oportunitat de fer un pas històric de gran abast que supera l’esfera nacional i planteja la construcció d’un nou país, d’un estat propi, en el que estem convençuts que és una oportunitat de definir un model de país més just, solidari, responsable, sostenible i participatiu.

 

Una bona part de la ciutadania, moviments de base, agents socials, culturals i econòmics del país i, de forma destacable, molts municipis, a través de consultes pel dret a decidir, l’Assemblea Nacional Catalana i l’Associació de Municipis per la Independència, han assumit un lideratge en aquest procés cap a l’exercici del dret a decidir que ha superat el paper de les institucions i partits polítics.

 

L’exercici, per part del poble català, del dret a decidir sobre el seu futur ha de ser un procés indiscutiblement democràtic i pacífic: deliberació en profunditat, respecte a totes les posicions polítiques, plena igualtat d’oportunitats d’exposar-les, en especial des dels mitjans públics de comunicació, per acabar amb la convocatòria d’un referèndum.

 

Només amb la pràctica de la radicalitat democràtica es podrà contar amb la legitimitat necessària, tant per la ciutadania com per la comunitat internacional.

És imprescindible que partits polítics, agents socials, entitats representatives del món municipal, Associació de Municipis per la independència, Assemblea Nacional de Catalunya, entre altres, arribin a un Acord Nacional per l’exercici real del dret a decidir, el més ampli possible, per tal que la ciutadania de Catalunya pugui expressar, a través d’un referèndum o una consulta d’autodeterminació, la seva voluntat sobre el futur del país.

 

La intervenció directa de la ciutadania en l’elecció del model d’organització política del país és una oportunitat per a la introducció i aplicació de principis polítics i socials més justos i equilibrats que els que s’estan aplicant actualment per part de la dreta catalana i espanyola. Alhora, el dret a decidir obre la possibilitat d’establir un model d’organització municipal més pròxim a la ciutadania i més ajustat a la realitat social.

 

 

Ateses les reflexions exposades, l’Entesa pel Progrés Municipal expressa els següents convenciments i voluntats en relació al present històric que viu Catalunya: 

 

1- Catalunya, com a poble, com a nació, té dret a l’autodeterminació.

 

2- L’exercici del dret a decidir ha de ser un procés pacífic, indiscutiblement democràtic garantint la transparència en la informació, la llibertat del debat i la participació ciutadana. L’EPM es compromet a fomentar aquest debat en el seu àmbit d’actuació.

 

3- La ciutadania de Catalunya té el dret a decidir el model d’estat en què vol viure, inclòs un nou estat propi si així ho expressa majoritàriament a través d’un referèndum o consulta.

 

4- Des de la seva identitat municipalista, l’EPM seguirà defensant per a Catalunya un model d’estat socialment just, prioritzant els drets socials i una economia solidària.

 

5- Al mateix temps, defensarem i treballarem per un estat que respecti i valori una Catalunya amb uns governs municipals més forts, amb uns governs municipals que siguin protagonistes ja que són els que de veritat poden conèixer la realitat del carrer.

 

6- Recolzarem les iniciatives i moviments cívics, democràtics i pacífics que estan treballant per conscienciar i mobilitzar la ciutadania en tot aquest procés iniciat per aconseguir que la ciutadania de Catalunya pugui expressar, a través d’un referèndum o una consulta d’autodeterminació, la seva voluntat sobre el futur del país.

 

Altafulla, 27 d’octubre de 2012

0 Comentaris

Publicat per:
entesa

Data:
7 febrer 2013

Categoria:

Acords de la 12 Assemblea d’EPM


RESOLUCIÓ EN DEFENSA DEL MÓN LOCAL I CONTRA LA RECENTRALITZACIÓ IMPULSADA PEL GOVERN DEL PP QUE ELIMINA COMPETÈNCIES MUNICIPALS ALS MUNICIPIS

Els últims mesos al món local estem assistint a un atac permanent a la nostra autonomia. La proposta de reforma de la Llei de Bases del Règim Local (LBRL) del Govern del PP, reduint competències i suprimint municipis d’una grandària determinada, suposa el desmantellament del món local.

En nom de la “Llei d’Estabilitat Pressupostària”, el passat més d’abril el Consell de Ministres donava via lliure amb l’aprovació del PNRE (Programa Nacional de Reformas del Reino de España), i posteriorment han plantejat la reforma de la Llei Reguladora de Bases del Régimen Local (encara no aprovada), focalitzada en retallar competències als municipis, fonamentalment de menys de 20.000 habitants i que pot suposar mesures de limitacions de competències locals, finançament i fusió de municipis. Si tira endavant aquesta reforma pot afectar al 84% dels municipis de Catalunya (de 947 n’afectaria a 884), d’aquest 18 són capital de Comarca.

Amb aquestes mesures recentralitzadores pretenen carregar-se el model de servei públic dels ajuntaments.

- Vulnera l’autonomia local i el principi de subsidiarietat. – No respecta el marc competencial de l’Estatut de Catalunya que reconeix al govern de

la Generalitat la relació i regulació del món local. – Empeny a la recentralització de les competències locals, donant caràcter rellevant a

l’organització competencial de les Diputacions. – Va en contra de la ciutadania, de la proximitat a la comunitat. – Buida de contingut les polítiques públiques i elimina la funció pública dels

representants de la ciutadania posant en qüestió la funció dels governs locals en

aquestes polítiques i la seva existència. – Situa diferents categories, ajuntaments de primera i de segona en funció del número

de població. – Eliminen les competències de la proximitat de les polítiques que garanteixen la cohesió

social: Convivència, ocupació (programes d’escoles taller), educació (escoles d’adults, centres d’ensenyament artístic, escoles bressol) àrees de suport a les dones, planificació d’habitatges (rehabilitació d’edificis) polítiques de sanitat i joventut (prevenció de drogodependència).

- Elimina la possibilitat de crear empreses de serveis públics, optant per la privatització. – No contempla la figura de la mancomunitat de serveis – Afavoreix la percepció ciutadana de “ciutadans de primera i de segona” atenent al seu

lloc de residència.

Davant aquesta situació del futur dels nostres pobles, la 12a Assemblea d’EPM manifestem:

1. Que la reforma recentralitzadora que impulsa govern del PP pretén buidar de competències als governs locals i suposa una deslleialtat institucional.

2. Vulnera l’autonomia dels municipis i no atén al principi de subsidiarietat en la presa de decisions sobre les necessitats de la ciutadania i redueix la democràcia.

3. L’eliminació de les competències locals no significa donar millors serveis a la ciutadania, si no que marcarà diferències entre ciutadans de primera o de segona, en funció de la grandària de la població on visquin.

4. Exigim al govern de l’Estat, actuació de responsabilitat i lleialtat institucional per no prendre decisions que facin desaparèixer la capacitat organitzativa, política i de serveis dels municipis.

5. Ens ratifiquem en la necessitat de mantenir les competències dels governs locals, amb capacitat econòmica i política per atendre els problemes socials que pateix la ciutadania.

6. Apostem per mancomunar serveis amb municipis veïns per garantir la sostenibilitat.

7. Reclamen una nova legislació competencial del món local i un nou marc de finançament just , que reconegui les noves competències dels ajuntaments amb el corresponent increment dels seus recursos, tenint present el principi de subsidiarietat i aquelles competències que malgrat no son obligatòries, els municipis venen desplegant amb eficiència i eficàcia.

 

Altafulla 2012

 

0 Comentaris

Publicat per:
entesa

Data:
7 febrer 2013

Categoria:

Violència i les relacions dels gèneres


La  violència masclista no és res més que la exageració d’un ideari que avantposa el home a la dona. Vull fer èmfasi en que aquest conservadorisme reaccionari de la societat en general és una injustícia no només per a les dones, sinó també per als homes que sí s’esforcen per viure en harmonia, igualtat, i  respecte mutu.

Mirant les estadístiques resulta que les agressions es produeixen diàriament i molt a prop nostre, si és que no hem sigut víctimes i/o agressors. No és un tema de classe social ni d’educació. Segons fonts policials es coneix que les víctimes de classe baixa denuncien l’agressor (encara que retiren en molts casos la denuncia), en quan les de classe mitjana i alta no s’arriben a pronunciar mai per la por de “què pensaran”.

Casi cada dona que mor en mans del seu company o excompany ha patit abans el conegut cercle viciós del enamorament i el perdó.  Al inicial enamorament segueix la violència i el maltracte, seguit per la demanda de disculpes (aquí és quan la víctima sol pensar que el maltractador en realitat no és mala persona), torna l’enamorament i torna la violència i
el cercle comença de nou…

La política i la societat té els instruments per ajudar, entre tots i totes, els hem d’aplicar, de fet ja existeixen telèfons d’ajuda, centres d’acollida i d’altres institucions.

Però: no seria bona idea canviar unes bases de la societat que permet com a conseqüència lògica el maltractament de la dona?  No podríem començar a canviar unes normes que tan natural ens semblen?

El model de parella a on la dona és subordinada al home fóra de casa, i el home és subordinat a ella dins de casa ja no es sosté per enlloc. Avui dia la relació dona-home ha de definir-se pel respecte mutu, la democràcia i no-violència en tots els àmbits.  Són els valors que tant els homes com les dones hem de interioritzar per poder viure com a persones amb ple dret a dins i a fóra de casa.  Això requereix disciplina i reorganitzar en molts casos la vida de cadascú.

Però a escala més gran hem de lluitar perque les feines mal pagades i tradicionalment fetes per dones (neteja, caixera, cuidadora…) es paguin millor i que les altes esferes empresarials s’obrin per a les dones que aportin igual o millor formació que un home. En fi, que la mateixa
societat (en la vessant laboral) posi exemple de que dones i homes valem el mateix.

L’emancipació de la dona i del home és inevitable i necessària. Encara que alguna institució esglesiàstica o moral ho negui. Ha arribat el temps de lliurar-se dels rols assumits  tradicionalment. Cal tornar a aprendre a conviure, en parella o en el mon laboral. En llibertat, respecte i  solidaritat.

0 Comentaris

Publicat per:
entesa

Data:
26 novembre 2009

Categoria:

Violència i les relacions dels gèneres


altLes estadístiques ens han d’alarmar. A Catalunya i a  tota Europa les dones pateixen no només greuges comparatius laborals, també són continuadament víctimes de maltractament físics i psicològics. I quan es parla de que una de cada tres dones pateix violència de part de la seva parella dins de casa seva , ja no es pot parlar de fets puntuals.

La violència és silenciosa però les dades són alarmants. I les discriminacions segueixen introduint-se silenciosament en la vida de la dona moderna. Una societat que permet que una dona rep la meitat de diners per hora treballada que un home és una societat en la qual el masclisme és arrelat  i forma part central del sistema. Realment som tan desenvolupats com ens agradaria creure que som?…llegir més

Manifest federació de Municipis - llegir
Moció - llegir

0 Comentaris

Publicat per:
entesa

Data:
26 novembre 2009

Categoria:

Nou àlbum de fotos, 9ena assemblea


alt
Ja podeu veure les fotos de la 9ena Assembles Nacional del dissabte, 14 de novembre.
Obrir àlbum

Llegir resum de les votacions

0 Comentaris

Publicat per:
entesa

Data:
16 novembre 2009

Categoria:

Felicitats, PROGRÉS-EPM Santa Coloma de Cervelló


PROGRÉS-EPM  Sta. Coloma de Cervelló edita el número 50 del seu full informatiu. Aquesta publicació que es distribueix  periòdicament en 2600 habitatges del municipi, intenta ser un instrument informatiu, d’anàlisi i reflexió i un canal de relació amb la ciutadania i d’informació sobre la realitat de la política local i les actuacions i projectes de  PROGRÉS.

Descarregar butlletí en format pdf

 

0 Comentaris

Publicat per:
entesa

Data:
5 juny 2009

Categoria:

Nou butlletí Sant Cebrià


Els companys de Sant Cebrià van editar el nr.8 del seu butlletí municipal.
Podeu descarregar-ho des d’aquí en format pdf.

 

0 Comentaris

Publicat per:
entesa

Data:
11 març 2009

Categoria:

Butlletí nº 1 de l’Entesa per Balenyà


En aquest primer número fa un repàs sobre l’increment aprovat per el govern municipal de l’IBI i altres impostos municipals, també expliquen les al·legacions presentades des de l’Entesa. Respecte al pressupost del 2009 fan referència a la manca de sensibilitat en els apartats adreçats als serveis a les persones.

En el Butlletí també fan esment als despropòsits de la regidora de la Dona a l’hora de programar les activitats especifiques d’aquesta regidoria. En un altre apartat fan referència al consens arribat en les ordenances municipals sobre el sistema d’energia solar tèrmica i energia solar fotovoltaica. En canvi no ha estat en les propostes sobre les bonificacions als usuaris presentades des de l’Entesa.

Per últim fan una valoració sobre l’estat de salut del grup EpB-EPM , la seva implicació en la política municipal, la il·lusió per treballar per Balenyà i la seva gent.

llegir

0 Comentaris

Publicat per:
entesa

Data:
18 febrer 2009

Categoria:

NOU BUTLLETÍ DE PROGRÉS-EPM DE STA. COLOMA DE CERVELLÓ


Aquest número fa referència l’adjudicació d’una obra que ha incomplet la normativa legal i que no es justifica la despesa. També explica els punts febles del l’ARE de la Riera de Can Solé. Els problemes de mobilitat que pateix el municipi des de que el  govern municipal  va  fer canvis de circulació als principals carrers. La moció per reivindicar unes tarifes de transport més justes. I les justificacions de les despeses presentades a càrrec de l’Ajuntament per membres de l’equip de govern.

baixar butlletí en format pdf

 

0 Comentaris

Publicat per:
entesa

Data:
13 febrer 2009

Categoria:
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2